dijous, 31 de març del 2016

LUDOTECA OLZINELLES




La ludoteca Olzinelles, situada al C/ Constitució 2, barri de Sants de Barcelona, és la ludoteca més gran de Catalunya. Hi podem trobar jocs, joguines i recursos pels més petits.

Està dirigida als nens/es de 0 a 13 anys, a les seves famílies, a les escoles i a tots membres, institucions i equipaments de la comunitat interessats en l'educació a través del joc i de la joguina

QUINS SÓN ELS SEUS OBJECTIUS?
El seu projecte educatiu es desenvolupa a partir de tres objectius:
-Oferir un recurs de qualitat en l'àmbit de l'educació no-formal.
-Ser un element dinamitzador en el sector de la infància potenciant la seva participació en la vida comunitària del barri.
-Divulgar, assessorar i promoure entre els ciutadans i ciutadanes accions educatives a través del joc i de la joguina, encaminades a conscienciar sobre la importància d'aquest en el desenvolupament humà.

DADES DE CONTACTE
Atenció a les famílies: de dilluns a divendres de 17,15 a 20,00 hores i dissabtes de 10,00 a 13,00 hores.
Atenció a les escoles: de dilluns a dijous de 10,30 a 12,00 hores i de 15,30 a 17,00 hores.
Atenció a centres d'educació no-formal: dissabtes de 10,00 a 13,00 hores.
Atenció a visites especialitzades: divendres fins a les 17,00 hores.





/olzinelles/4.jpg/olzinelles/1.jpg

dilluns, 28 de març del 2016

JOCS DE TAULA

El passat dissabte 26 de Març, la nostra ludoteca va obrir portes a tots aquells infants i famílies que volien compartir una estona de diversió amb jocs de taula.

VA SER TOT UN ÈXIT.

dimecres, 23 de març del 2016

SERVEI DE TALLERS ESPECIALITZATS!

DIMARTS!!!

Eiii! Et ve de gust una sessió de psicomotricitat i musicoterapia? Tens entre 2-6 anys?

Vine cada dimarts a les 17:30h a la sala de psicomotricitat!

                                        

DIMECRES!!!

Que tal vas d'angles? Vols passar una bona i divertida estona mentre aprens una mica l'idioma?

Vine els dimecres a les 18:00h a la sala de lectures!

                                                           


DIVENDRES!!!

T'agrada llegir? Vols descobrir els fantàstics secrets que s'amaguen dins dels llibres?

Vine els divendres a les 18:00h a la sala de lectures!



                                                            


diumenge, 13 de març del 2016

MATINS FAMILIARS

Us esperem el proper dia 12 de Març a la ludoteca LUDIN
per gaudir d'una estona de joc amb els vostres fills i filles!!!


MATINS DE JOC!!!

Aquest programa va dirigit a les escoles de la ciutat de manera gratuïta. Està pensat pels grups classe de segon cicle d'educació infantil i grups classe d'educació primària.


 Tots els matins de 10 a 12h!



LES SEVES FUNCIONS

  • La funció bàsica d'una  ludoteca és oferir els infants el material lúdic segons els gustos, habilitats i possibilitats. 
  • Ha de promoure el joc en grup segons l'edat per estimular la cooperació solidària i de participació.
  • Afavorir l'adquisició de pertinença per mitjà del coneixement de la història i de les tradicions.
  • Oferir l'ocupació del temps lliure perquè sigui productiva.
  • Assolir la comunicació familiar en l'estimulació dels processos afectius i de relació amb la família, a més s'intenta aconseguir orientar als pares en l'adquisició de material lúdic.
  • Altre funcions poden ser les següents:
  1. Recreativa: en què la ludoteca s'esdevé un espai de de joc i fer gaudir als usuaris.
  2. Educativa: en què el joc és un joc de mecanisme innat.
  3. Socioeconòmica: hi han moltes poques persones que poden permetre's a nivell particular l'ús de les possibilitats de joc que ofereix una ludoteca, i mitjançant aquesta funció podrem fer que hi participen més famílies.
  4. Comunitària: emergir com a punts d'informació sobre el fenomen lúdic i han de formar part de l'entorn comunitari.
  5. Investigació: les ludoteques són el terreny de proves dels infants, on s'estudia el seu comportament en front de diverses situacions.

                                                 

QUE ÉS UNA LUDOTECA?



Les ludoteques són institucions on es promou el principi de la importància del joc per al desenvolupament infantil. actuen com a serveis preventius per a ales famílies amb nen i nenes petits i els ofereixen un suport. Fan possible el préstec de joguines adequades i amplien les oportunitats de compartir el joc a casa. Són centre que fomenten el desenvolupament mental a través del joc, a pati de materials adequats per als nens i les famílies.

El dimarts 9 de juny de 2009 el Govern de la Generalitat va aprovar el decret 94/2009 amb l'objectiu de garantir la qualitat i el bon funcionament de les ludoteques. La nova normativa estableix, les condicions jurídiques i tècniques que han de complir aquests centres.


OBJECTIU PRINCIPAL

El seu objectiu és garantir el dret de l’infant al joc i, d’aquesta manera, es col·labora al desenvolupament integral de la persona. Per aquest motiu, les ludoteques estan dotades d’un fons organitzat de jocs, joguines i d’altres elements lúdics.



                                                

PERSONAL DE LA LUDOTECA

L'equip de personal de la ludoteca està format per:
  • Tres educadors socials
  • Tres monitors d'oci i temps lliure

EL JOC

    QUIN ÉS EL ROL DELS PARES EN EL JOC DELS FILLS?

    El joc és una activitat important perquè els nens puguin expressar i comprendre els seus sentiments. Observar el joc dels nens i jugar amb ells pot donar-nos una visió interior del que ells senten i de la manera que pensen.
    Quan formem part del joc dels infants, s’estableixen relacions molt positives  entre pares i fill en un clima de diversió. Jugar amb els vostres fills fomenta les oportunitats en les quals podeu recolzar les seves experimentacions i les seves noves habilitats. El reforç més positiu que els nens poden rebre és l'aprovació i acceptació dels pares.

    Així, quan els pares juguen amb els seus fills, estan fomentant el desenvolupament de les seves habilitats motores, cognitives i socials a més, els acompanyen en l’adquisició de nous aprenentatges d'una forma lúdica. Però, essencialment, el joc entre pares i fills fomenta la comunicació i una bona relació entre ells, de tal manera que mica en mica s’aniran coneixent entre ells. 

    PAUTES:

    Facilitar i controlar les joguines, l’estona, l’espai adequat i la seguretat de les joguines.
    Observar el joc dels fills per aprendre d’ells i amb ells i ajudar-los quan calgui.
    Participar en el joc per gaudir o bé per millorar-lo; sempre depenent de l’edat dels infant; no cal jugar-hi sempre perquè és bo que els infants creïn sols. I, quan són grans, juguen sols.
    Explicar la funcionalitat de les joguines i dels jocs.
    Facilitar la seva imaginació i creativitat a través de joguines educatives i altres que facilitin la imaginació, la fantasia i la creativitat.
    Evitar el consumisme i les joguines QUE HO FAN TOT; parlen, caminen,… perquè eviten que els infants desenvolupin la seva creativitat.

dimecres, 9 de març del 2016

LES JOGUINES

    CADA EDAT UNA JOGUINA

    0- 6 MESOS

    Per a estimular el joc del nadó les joguines han d’atreure la seva atenció a través del tacte , la vista  o l’oïda . En aquesta etapa és essencial que l’adult faci d’intermediari apropant-les-hi per ajudar-lo a descobrir-les i gaudir-ne. Les joguines més apropiades són aquelles que estimulen els seus sentits i el conviden a descobrir el seu cos. Evidentment, les carícies, les cançons i el contacte amb l’adult resulten fonamentals.

    PROPOSTES: Mòbils, làmpares que reflecteixen formes i colors, miralls de joguina… acompanyat amb músiques alegres però no excitants. Joguines amb músiques o sons. Centres d’activitats inflables amb varietat de colors i textures, on reclinar el nadó Catifes amb tactes i sons diferenciats.


    6-12 MESOS

    Ja és capaç de seure i aviat podrà gatejar i desplaçar-se fins assolir els objectes que atreuen la seva atenció. Les joguines que més l’interessen són les que els permeten desenvolupar la seva iniciativa i descobrir quins moviments fer i quins efectes provocar, però sempre amb la complicitat de l’adult.

    PROPOSTES: Afegim a l’anterior proposta joguines amb so i moviment, com ara capses, catifes i cavallets musicals, fàcils d’accionar només amb un toc. Objectes per palpar, tocar i acariciar. Saltamartins amb so.


     1-2 ANYS

    El moviment és el seu principal estímul, a totes bandes vol arribar i tot ho vol tocar. Tot li és molt més accessible i sent un interès especial per assolir els objectes que atreuen la seva atenció, traslladar-los i amagar-los o guardar-los tots plegats.

    PROPOSTES: Ara ja utilitza el llenguatge per expressar-se i el seu vocabulari augmenta de manera considerable (joguines com el telèfon, els jocs musicals o les nines i peluixos). Comença a accedir al joc simbòlic (cotxes, casetes, ceres, pintures, disfresses senzilles…). Li encanta sentir-se autònom i demostrar que pot arreglar-se-les ell sol obrint una capsa, accionant una joguina o aconseguint fer una torre (cubs per apilar,  construccions i joguines que li permetin manipular amb precisió). Se sent atret per qualsevol joguina que l’acompanyi en el seu moviment animant-lo a descobrir, investigar i explorar espais cada vegada més amplis (correpassadissos, vehicles petits, jocs d’empènyer i jocs d’arrossegar).
      

    2-3 ANYS

    En aquesta etapa, els nens volen posar a prova el control que tenen dels seus propis moviments i de les coses que manipulen (construccions, encaixos o puzles senzills li permetran descobrir la seva capacitat de control sobre les coses i experimentar la sensació d’èxit). El seu domini del llenguatge juntament amb l’interès per interpretar i explorar les relacions fa que aparegui el joc simbòlic en què repeteix i imita situacions viscudes al costat dels adults en la seva vida quotidiana (nines, cotxets de nadons, vehicles, cuinetes i altres joguines que reprodueixen de manera més o menys fidel el món dels adults).

     3- 5 ANYS

    És molt més hàbil amb les seves mans (li permeten realitzar construccions amb peces més petites o fabricar-se un collaret de grans acuradament enfilats) i té un domini més gran del seu cos, el qual exercita i perfecciona dia rere dia, augmentant la seva habilitat i control (gaudir de jocs d’exercici que el convidin a córrer, pedalejar o provar el seu equilibri sobre uns patins), però és el joc simbòlic el que ocupa un paper més important, ja que tot ho assimila i transmet a través d’aquesta activitat i li agrada fer-ho amb altres(interès també per les joguines que mostren una representació en miniatura del món dels adults). Al final d’aquesta etapa s’interessa pels jocs de taula, especialment per aquells que posen a prova habilitats intel·lectuals com ara la memòria o li permeten demostrar els seus coneixements, per exemple sobre els colors, les lletres o els nombres. 

    5-8 ANYS
    El joc d’imitació continua ocupant un lloc important. Representa de manera minuciosa i precisa tot el que veu, sent o percep, endreçant-ho amb una imaginació inesgotable. (s’estima més aquelles joguines que representen de manera molt precisa el món dels adults, així com aquelles que recreen escenaris i aventures dels seus herois i personatges de ficció preferits.) Les seves habilitats motores, juntament amb l’interès pels jocs en grup, converteixen els jocs de pati en un dels seus passatemps més atractius.(Cordes, gomes de saltar, baldufes, pilotes o anelles faciliten aquests moments de diversió.)
    Els jocs de taula ocupen un lloc important. És capaç d’organitzar partides amb altres nens sense la presència d’adults. Els que més l’interessen són els de preguntes i respostes o els que li permeten palesar habilitats com l’equilibri o la rapidesa de reflexos.
      

    8-11 ANYS
      
    Encara que continua dedicant-se ocasionalment al joc simbòlic i a les construccions (apareix el gust per la reproducció de models, que li suposa tot un repte i cultiva el seu gust per l’organització i el treball.) Els jocs de taula que estimulin a pensar, posar en pràctica estratègies senzilles o resoldre enigmes. Els jocs al carrer i els jocs esportius són els que veritablement acaparen el seu interès ja que li permeten demostrar les seves capacitats físiques i intel·lectuals davant els seus amics, als quals mira d’assemblar-se i impressionar. La seva capacitat de crear i pactar normes li permet gaudir de jocs més elaborats en grup (és fonamental que disposi d’espais, fora de l’escola, on relacionar-se amb els seus iguals).

    11-14 ANYS

    En funció dels seus interessos i dels del seu cercle d’amics i amigues dedica el seu temps a jocs cada cop més complexos. És important que els adults ens esforcem per compartir i conèixer els seus jocs, per no allunyar-nos de l’adolescent i de l’entorn que l’interessa.
    Els jocs de regles són els que ocupen un paper més destacat. Així doncs, l’estratègia i la imaginació dels jocs de rol i simulació els permeten crear escenaris reals o fantàstics on viure aventures fictícies (poden ser amb suporttradicional, però els digitals desperten gran interès, ben seleccionats i utilitzats, aporten els beneficis propis de qualsevol joc.). Els jocs esportius i d’equip, els jocs d’estratègia tradicionals o els de construcció són els que tenen una capacitat més gran per divertir i enriquir els seus moments de lleure compartit amb altres companys i companyes.


dimarts, 1 de març del 2016

SERVEIS BÀSICS


La Ludoteca compta amb diferents serveis adreçats als infants que participen en les activitats programades seguint el projecte educatiu.

Entre els diferents serveis trobem:


Joc lliure: El joc lliure és l’eix principal d’activitat de la ludoteca. En aquest sentit, la selecció del fons lúdic respont a una tria acurada i tenint present les característiques dels infants quant a edat, moment de desenvolupament i interessos. La ludoteca dóna respostes a diferents tipus de joc:

  • Joc d’exercici: són els primers que practica l’ésser humà. Comporten un alt contingut sensorial i motor. Consisteixen en moviments o accions simples o combinades, amb finalitat aparent o sense, i de resultat immediat. En aquest ventall de jocs i joguines trobem els sonalls, miralls, passejadors, cubs apilables, tricicles, calidoscopis, baldufes, etc.

Sonalls
  • Joc simbòlic: es caracteritza per la representació d’un objecte a través d’un altre, és a dir per la simulació. Així doncs, els infants comencen a “fer com si...”, imitant i interpretant els diversos rols socials del món dels adults: jugar a mares/ pares, cuinetes, botigues, metges, disfresses, cotxes, garatges, nines; i també fer d’un pal d’escombra un cavall o d’un llençol una caseta, etc.

Supermercat
  • Joc de construcció o disposició: aquests jocs constitueixen una etapa intermèdia entre el joc d’exercici sensoriomotriu i el joc simbòlic, així com entre el joc simbòlic i el joc de regles. La pràctica de construir condueix l’infant a combinar, construir, associar... diversos elements cap a un objectiu concret. En aquest grup de jocs trobem construccions de fusta, plàstic, metall; per encaixar, apilar, enroscar, etc. També estan dins d’aquesta categoria els puzles, jocs de manualitats, etc.).

Construcció de fusta

  • Joc de regles: com diu el seu nom, agrupa tots aquells jocs que es juguen amb unes determinades regles. Aquestes regles o normes han de ser objectives i conegudes per tots els infants. Dins d’aquest tipus de jocs trobarem jocs esportius i de colla, de taula, d’habilitat, etc. Poden ser de regles molt simples i senzilles com el joc de l’oca, els jocs de fer parelles, o la punteria amb una diana, o de més complexes, com el dòmino, preguntes i respostes, quatre en ratlla; o poden ser de colla, com el mocador, la pesta, etc.
Joc de l'oca
  • Joc tecnològic: La incursió de les noves tecnologies en la societat ha anat en creixement en els últims anys i ha obligat pares i mares, centres educatius i equipaments en general a incorporar-les a l’educació dels infants. Podem trobar ordinadors de joguina, petites consoles per als més menuts, gravadores, consoles i/o ordinadors portàtils, cotxes de ràdio control, consoles de sobretaula, pantalles i ordinadors amb joc multimèdia i robòtica.


Consoles
Servei de tallers especialitzats: aquest servei trobem aquelles activitats amb característiques educatives especifiques, que requereixen de la tutela de determinats professionals.
Els tallers proposats per dur a terme des de la Ludoteca Ludinf són els següents:


  • Psicomotricitat i musicoterapia: La psicomotricitat afavoreix la salut física i psíquica de l’infant, és una tècnica que l’ajudarà a dominar el seu moviment corporal, millorant la seva relació i comunicació amb el món que l’envolta. Està dirigida a tots els nens fins els 6 anys, i en casos especials, està recomanat per aquells que presentan hiperactivitat, déficit d’atenció i concentració, i dificultats d’aprenentatge a l’escola. A través de la psicomotricitat es pretén que el nen, al mateix temps que es diverteix, també desenvolupi i perfeccioni totes les seves habilitats motrius bàsiques i especifiques. A més, que el nen potencii la socialització amb persones de la seva mateixa edad i fomenti la creativitat, la memoria, la concentració, la relaxació, etc. 
  • Taller d'angles: L'objectiu d'aques taller és apropar als infants a una nova llengua, en aquest cas l’anglès, a través de jocs, cançons, manualitats, contes, gimcanes, tallers, entre d’altres activitats. D’una banda, els infants adquiriran una àmplia quantitat de vocabulari a partir d’activitats dirigides; d’altra banda, la comunicació i el diàleg es treballarà mitjançant les expressions quotidianes. 
  • Taller de lectura: Per a apendre a llegir i millorar la lectura tot descobrint el màgic món dels llibres d'una forma divertida.